ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ “ZERO WASTE”
Η Δέσμευση μας
H καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κεντρικό ζήτημα για εμάς. Εργαζόμαστε συστηματικά για να διασφαλίσουμε ότι οι απώλειες τροφίμων μειώνονται ή αποφεύγονται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.
%
λιγότερη σπατάλη τροφίμων έως το τέλος του 2030
Επιπλέον, συνεχίζουμε να δίνουμε τα λεγόμενα απαξιωμένα (τρόφιμα που δεν μπορούμε πλέον να πουλήσουμε για διάφορους λόγους, αλλά τα οποία εξακολουθούν να είναι κατάλληλα για κατανάλωση) σε τράπεζες τροφίμων και έτσι σε όσους έχουν ανάγκη. Τα τρόφιμα που έχουν γίνει απόβλητα κατά την έννοια της οδηγίας-πλαίσιο της ΕΕ για τα απόβλητα ανακυκλώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας ή ζωοτροφών.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ
Ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση
Η ημερομηνία ανάλωσης είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία συνιστάται να καταναλωθεί ένα τρόφιμο. Μέχρι τότε, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς δισταγμό, εάν αποθηκευτεί σωστά. Πολλά τρόφιμα εξακολουθούν να τρώγονται χωρίς περιορισμό και μετά τη λήξη της προθεσμίας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αυτή τη διαφορά. Για να είστε σίγουροι, μόλις παρέλθει η ημερομηνία αυτή, θα πρέπει να ελέγχετε το τρόφιμο από την εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση του πριν το καταναλώσετε.
Hμερομηνία λήξης
Η ημερομηνία λήξης είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να καταναλωθεί ένα τρόφιμο. Πολλά πολύ ευπαθή τρόφιμα, όπως ο κιμάς ή το κρέας πουλερικών για παράδειγμα, έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος για την υγεία, τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει πλέον να καταναλώνονται μετά τη λήξη τους.
Τα μέτρα μας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
Εξοικονόμηση τροφίμων και προστασία του κλίματος
Είναι σαφές ότι, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δεν μπορούν να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων παρά τις χαμηλές τιμές, πρέπει να αποφεύγεται κάθε μορφή σπατάλης. Επιπλέον όμως και επειδή μεγάλες ποσότητες CO2 εκπέμπονται μέσω της παραγωγής τροφίμων που στη συνέχεια δεν χρησιμοποιούνται: Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι με τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 50%, θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 6 εκατομμύρια τόνους. Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, η παραγωγή ζωικών προϊόντων με βάση τη ζήτηση θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ζώων, γεγονός που θα μείωνε τις εισροές νιτρικών στο έδαφος και θα μείωνε την έκταση της γης που απαιτείται για την καλλιέργεια καλλιεργειών ζωοτροφών. Αυτό θα ωφελούσε τα εδάφη και τη βιοποικιλότητα.