Plastic Free GreeceHERO

Plastic Free Greece

Η Lidl Ελλάς και φέτος συνεχίζει το έργο της εναλλακτικής τουριστικής καμπάνιας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Santorini», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και ενσωματώθηκε κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

Έτσι το «Plastic Free» ταξιδεύει σε Χανιά, Χαλκιδική, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα. Στόχος της Lidl Ελλάς και του Kοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη είναι να πείσουν τους ανθρώπους ότι αξίζει να δοκιμάσουν να ζήσουν την καθημερινότητά τους με έναν πιο βιώσιμο τρόπο.

Οι ενέργειες υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών αποτελούν μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό, στην οποία συμμετέχει και η Lidl Ελλάς, και συγκεκριμένα στα πεδία δράσης REmove και REcycle.

Καθόλη τη διάρκεια των δράσεων τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας και πρωτοκόλλα Covid-19.

2021

Plastic Free Rhodes

Η Ρόδος ήταν ο τελευταίος προορισμός για φέτος, όπου πραγματοποιήθηκαν 2 παράκτιοι καθαρισμοί, στις παραλίες Αφάντου και Κρητικά, και 2 υποθαλάσσιοι στις πηγές Καλλιθέας και στην παραλία Έλλη. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η καμπάνια Plastic Free Greece της Lidl Eλλάς και του του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της φετινής καμπάνιας συλλέξαμε συνολικά 248 κιλά απορριμμάτων στους παράκτιους καθαρισμούς και 997,5 κιλά στους υποθαλάσσιους, προσφέροντας ανάσες στις ακτές και τους βυθούς της χώρας μας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας του χρόνου συνεχίζοντας τις δράσεις μας για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης!

Plastic Free Kos

Προτελευταίος προορισμός για φέτος, για τους καθαρισμούς με το πρόγραμμα Plastic Free Greece, η Κως.

Και πάλι μαζί με την ομάδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης πραγματοποιήθηκαν 2 παράκτιοι καθαρισμοί, στις παραλίες Κοχυλάρι και Πολέμι, και 2 υποβρύχιοι στο λιμανάκι της Καρδάμαινας και στη μαρίνα της Κω.

Plastic Free Corfu

Ομάδα εθελοντών βρέθηκε στην Κέρκυρα και καθάρισε τις παραλίες Ύψος και Άγιος Γόρδιος. Επιπλέον, σε συνεργασία με την ομάδα δυτών Dive In Action καθαρίστηκε ο βυθός στο Λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς και ο βυθός στην παραλία Ύψος.

Plastic Free Chalkidiki

Την Κυριακή 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παράκτιος καθαρισμός στην παραλία Νέας Φώκαιας, στο πλαίσιο του Plastic Free Chalkidiki, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο καθαρισμός αποτέλεσε μία από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τελικού του SUP Free hackathon, με σκοπό την ανάδειξη των αρχών της αειφορίας.

Plastic Free Santorini

Επόμενος σταθμός  η Σαντορίνη όπου επιστρέψαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μαζί με την ομάδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ Λασκαρίδη και καθαρίσαμε τις παραλίες Μονόλιθος και Περίσσα!

Επιπλέον, σε συνεργασία με την ομάδα δυτών Dive In Action καθαρίστηκαν ο βυθός στον Όρμο Κόρφου της Θηρασίας και ο βυθός στον Όρμο Ερινιά στο Ηφαίστειο της Θήρας.

Plastic Free Crete

To διήμερο 28-29 Μαΐου εκπρόσωποι της εταιρείας, μαζί με συνεργάτες και εθελοντές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ Λασκαρίδη, βρέθηκαν στα Χανιά, ένωσαν για ακόμη μία φορά τις δυνάμεις τους απέναντι στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ελληνικών ακτών και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τους συνεργάτες του, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε υποβρύχιους καθαρισμούς σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Βυθού» στον βυθό της Νέας Χώρας και στην Ιχθυόσκαλα Σούδας, ενώ ακολούθησαν παράκτιοι καθαρισμοί στις παραλίες Αγίων Αποστόλων και Νέας Χώρας.

2020

Δημιουργικό για τη δράση.

H Σαντορίνη γίνεται “Plastic Free” με τη συμβολή της Lidl Ελλάς

Η Lidl Ελλάς, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας γίνεται αρωγός της ξεχωριστής για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας προστασίας του περιβάλλοντος της Σαντορίνης «Plastic Free Santorini». 

Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Σαντορίνης και της Lidl Ελλάς, που έχει ως στόχο την ανακήρυξη της Σαντορίνης, ως ενός νησιού με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά και διαχρονικό συμβολισμό και ξεδιπλώνεται ως μια πρωτότυπη, εναλλακτική τουριστική καμπάνια που είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο μήνυμα  βιώσιμης ανάπτυξης για το ίδιο το νησί αλλά και τη χώρα μας.

Plastic Free Santorini Poster.

Στην πρώτη μεγάλη σύμπραξη με φορείς του ελληνικού δημοσίου, η Lidl Ελλάς επενδύει 500.000 ευρώ για τις ανάγκες της καμπάνιας «Plastic Free Santorini», όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και το Δήμαρχο Σαντορίνης κ. Αντώνη Σιγάλα που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη.

«Για τη Lidl Ελλάς η βιώσιμη επιχειρηματικότητα, είναι ένας από τους πνεύμονες της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Το μήνυμά μας «Plastic Free Santorini», είναι καθαρό και δυνατό: Να προστατέψουμε το περιβάλλον. Αλλά και να στηρίξουμε τον Ελληνικό τουρισμό, το Ελληνικό Καλοκαίρι 2020, σε μια πραγματικά κρίσιμη συγκυρία. Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε την αλόγιστη χρήση του πλαστικού και τη χρήση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης. Να ανακυκλώνουμε. Να σκεφτόμαστε με όρους κυκλικής οικονομίας. Να προστατεύουμε τις ακτές και τις θάλασσές μας» δήλωσε σχετικά ο Ιάκωβος Ανδρεανίδης, Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς.

Σε πρώτη φάση, η καμπάνια περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένη επικοινωνία σε σημεία υψηλής τουριστικής κίνησης, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, επιβατικά πλοία κ.λπ. καθώς και στο διαδίκτυο, ενώ σε δεύτερη φάση θα περάσει στην προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο νησί, καθώς και άμεσες παρεμβάσεις στις παραλίες, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα ΑΚ Λασκαρίδη, το οποίο έχει αναπτύξει συστηματική και εκτενή δράση για την προστασία ακτών σε όλη την Ελλάδα.

Η Lidl Ελλάς στέκεται δίπλα στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης που δυναμώνουν την προοπτική του τόπου μας για ένα καλύτερο αύριο.

Η Lidl Ελλάς συνεχίζει το έργο της εναλλακτικής τουριστικής καμπάνιας «Plastic Free Santorini» που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Σαντορίνης και προχωράει στην ενσωμάτωσή του κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο αυτό, το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου εκπρόσωποι της εταιρίας, μαζί με συνεργάτες και εθελοντές του Ιδρύματος, βρέθηκαν στη Σαντορίνη για να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ελληνικών ακτών, προσφέροντας ανάσες ζωής στο οικοσύστημα του νησιού, αλλά και λύσεις, ανοίγοντας δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε υποβρύχιους καθαρισμούς σε συνεργασία με την τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Dive In Action» στον Όρμο Αμμουδιού και στον βυθό της Περίσσας, ενώ ακολούθησαν παράκτιοι καθαρισμοί στις παραλίες Καμάρι, Μονόλιθος και Περίσσα.