tbd

Ευζωία των ζώων

Η ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Στην γκάμα προϊόντων μας συγκαταλέγονται πλήθος προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που περιέχουν πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης. Η παραγωγή τους συμμορφώνεται με τις υψηλές προσδοκίες της κοινωνίας αναφορικά με την ευζωία των ζώων. Τα ζώα εκτροφής είναι όντα με συναίσθηση, και γι’ αυτό εμείς στη Lidl στηρίζουμε έμπρακτα τη συνεχή βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Lidl λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες των συνθηκών εκτροφής για την προάσπιση της υγείας τους, όπως πρόσβαση σε βοσκοτόπια ή εξωτερικές εκτάσεις καθώς και προδιαγραφές για τις συνθήκες μεταφοράς και σφαγής των ζώων. Τα υψηλά πρότυπα ευζωίας των ζώων δεν συμβάλλουν μόνο στην ευημερία των ζώων αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων ζωικής προέλευσης που προσφέρουμε.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΥΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Δεσμευόμαστε για τη βελτίωση των εθνικών προτύπων ευζωίας των ζώων, προάγουμε συνθήκες εκτροφής και συνεργαζόμαστε στενά με τους προμηθευτές μας για την εφαρμογή ουσιαστικών βελτιώσεων. Αυτή η δέσμευση αποτυπώνεται στη συμμετοχή μας σε διάφορες πρωτοβουλίες και πρότυπα του κλάδου. Για να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα συνειδητών αγοραστικών επιλογών, στο νωπό κρέας, στα αυγά και στο γάλα επισημαίνουμε με συνέπεια τον τύπο εκτροφής σε όλα τα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να συμβάλουμε μακροπρόθεσμα στην προστασία και στην ευζωία των ζώων για ολόκληρο τον κλάδο μας. 

Μέσω εποικοδομητικού διαλόγου με συναφείς εμπλεκόμενους φορείς προσπαθούμε διαρκώς να αναπτύσσουμε τα εθνικά πρότυπα για την ευζωία των ζώων. Για τον λόγο αυτόν έχουμε τακτικές επαφές με συναφείς ΜΚΟ και προμηθευτές, αναζητώντας ολοκληρωμένες λύσεις ευρείας εφαρμογής και αποτελεσματικότητας. 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Θέλουμε να βελτιώσουμε με βιώσιμο τρόπο την ευζωία των ζώων στον τομέα της κτηνοτροφίας. Και γι’ αυτό θέτουμε φιλόδοξους στόχους.

Έως το 2025

τα νωπά αυγά, τα επεξεργασμένα αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά θα αντικατασταθούν κατά 100% από αυγά που παράγονται τουλάχιστον επί δαπέδου με στρωμνή (αυγά αχυρώνα)

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η ευημερία των ζώων εκτροφής αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής κοινωνικής υπευθυνότητας που εφαρμόζουμε διεθνώς. Ως μεσάζοντες μεταξύ των προμηθευτών μας και των καταναλωτών μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αναβάθμιση του λιανεμπορίου τροφίμων. Σε ό,τι αφορά τους πελάτες μας, τα μέτρα μας στοχεύουν επιπλέον στην επίτευξη διαφάνειας και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ευζωίας των ζώων. Συγκεκριμένα, μέσω της διαμόρφωσης της γκάμας των προϊόντων μας μπορούμε να συμβάλουμε σε πιο βιώσιμες πρακτικές προμηθειών για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ανάπτυξη προτύπων

Η Lidl δεσμεύεται για την ανάπτυξη προτύπων προστασίας των ζώων και συστημάτων πιστοποίησης.

Χρήση αντιβιοτικών

Η προληπτική χρήση αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών απαγορεύεται στους προμηθευτές της Lidl. Υποχρεώνουμε τις κτηνοτροφικές μονάδες να συμμορφώνονται στην περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών, αποκλειστικά και μόνο για ιατρικούς λόγους. 

Μεταφορά

Η Lidl υποχρεώνει τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της να διανύουν όσο το δυνατόν συντομότερες διαδρομές για τη μεταφορά των ζώων και να επιλέγουν σφαγεία σε κοντινή απόσταση από την κτηνοτροφική μονάδα. 

Νάρκωση

Πριν από τη σφαγή τα ζώα υποβάλλονται σε ασφαλή νάρκωση, ώστε να μην έχουν τις αισθήσεις τους και να μην αισθάνονται πόνο κατά τη σφαγή. 

Γκάμα προϊόντων vegan

Η Lidl διευρύνει διαρκώς την γκάμα της με προϊόντα vegan, ώστε να μπορεί να προσφέρει περισσότερες επιλογές εναλλακτικών προϊόντων μη ζωικής προέλευσης.

Πιστοποιήσεις

Η Lidl προτίθεται μελλοντικά να ενισχύσει τη χρήση ετικετών και πιστοποιήσεων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης και να διασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα για τους πελάτες.

Διαφάνεια

Επιτυγχάνουμε απόλυτη διαφάνεια σχετικά με το ποσοστό πηγών ζωικής πρωτεΐνης σε σύγκριση με τις πηγές φυτικής πρωτεΐνης και κάθε χρόνο, από το 2023, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα. 

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ