Η Lidl Ελλάς υποστηρίζει την προσπάθεια 40 προσώπων, από το φάσμα της επιστήμης, του αθλητισμού, της τέχνης, των επιχειρήσεων και του κοινωφελούς χώρου, να τονίσουν την ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και να δημιουργήσουμε μία συμμαχία υπέρ της ζωής χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», η Lidl Ελλάς σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργούν ένα «κύμα» ενημέρωσης με τη χρήση «πρεσβευτών», οι οποίοι ενώσουν τις φωνές τους δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα υποδοχής της νέας συνθήκης για τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης.

Έτσι, 40 σύντομα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, με πρωταγωνιστές δημοφιλείς προσωπικότητες από όλο το κοινωνικό φάσμα, θα κάνουν την εμφάνισή τους, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και να συμπαρασύρει και άλλους να γίνουν μέρος της αλλαγής, αποδεικνύοντας έμπρακτα για ακόμη μία φορά, την ευαισθησία της σε περιβαλλοντικά θέματα.

Δείτε τα βίντεο και ακολουθήστε και εσείς έναν νέο τρόπο ζωής, φιλικό προς το περιβάλλον και συμβατό με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τη μείωση της ρύπανσης.

Τη σκηνοθεσία και παραγωγή των βίντεο έχει αναλάβει ο  δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό, στην οποία συμμετέχει και η Lidl Ελλάς και συγκεκριμένα στo πεδίo δράσης REsearch.

Eσείς θα γινόσασταν μέλος ενός κινήματος με τίτλο "Πάρτι γενεθλίων χωρίς πλαστικά μιας χρήσης" όπως η Bασιλική Αδαμίδου - Διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Lidl Eλλάς;

«Χρειάζεται να κλείσουμε τη στρόφιγγα που ρίχνει όλο και περισσότερα σκουπίδια στις ακτές και στις θάλασσές μας» αναφέρει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου.

Τα πλαστικά μίας χρήσης στην καθημερινότητά μας είναι πολλά. Για ένα από αυτά μας μιλά η δημοσιογράφος Δάφνη Καραβοκύρη. Δηλώνει λοιπόν πως «φτάνει πια με τις μπατονέτες, μπορώ και χωρίς μπατονέτες»!

Τα πλαστικά μίας χρήσης δεν έχουν θέση στη ζωή μας, ούτε φυσικά και στις μοναδικές της στιγμές, όπως είναι ο γάμος!Δεν είχαν θέση λοιπόν ούτε και στον γάμο του καθηγητή θεάτρου Κωστή Σφυρικίδη.

Κάθε κατάστημα και μία πλαστική σακούλα; Η Ευρυδίκη αρνείται να γίνει η «σύγχρονη εκδοχή της ηρωίδας του Ψαθά» και αποφασίζει να χρησιμοποιεί σακίδιο πλάτης ή τσάντα για ψώνια πολλαπλών χρήσεων!

Μα να αγαπάς τον αθλητισμό & τη φύση και να χρησιμοποιείς πλαστικά επιβλαβή προϊόντα για το περιβάλλον στις εξορμήσεις σου; «Όχι πια, μπορώ και χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» μας λέει αποφασισμένη η αθλητικογράφος Χριστίνα Βραχάλη!

Tα θαλάσσια είδη ζουν ανάμεσα σε χιλιάδες σκουπίδια από πλαστικό, πολλά από τα οποία καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας. «Έχεις σκεφτεί πως μπορεί να είναι το δικό σου πλαστικό ποτήρι καφέ;», αναφέρει ο πρωταθλητής κολύμβησης Γιάννης Δρυμωνάκος.

Η  stand-up comedian Ήρα Κατσούδα ξέρει από αστεία, όμως τα μικροπλαστικά δεν είναι αστείο, καθώς έχουν βρεθεί σε θάλασσες, σε ψάρια, ακόμα και σε πόσιμο νερό. «Κάθε φορά που πίνετε ένα ωραίο δροσερό ποτήρι νερό, μέσα σας μεγαλώνετε σιγά σιγά ένα μικρό πλαστικό ποτηράκι», αναφέρει η ίδια.

Αν πραγματικά αναλογιστεί κανείς τα ετήσια μεγέθη που αφορούν στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης στην Ελλάδα θα σοκαριστεί. Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη το έκανε και δηλώνει πως τα δικά της 500-600 πλαστικά ποτήρια τα έβγαλε απ’ τον λογαριασμό, χρησιμοποιώντας πλέον πτυσσόμενο ποτήρι.

Το πλαστικό πλέον βρίσκεται παντού, ακόμα και στην τροφική αλυσίδα. Με τα σημερινά επίπεδα χρήσης πλαστικών μίας χρήσης έως το 2050 «τα πλαστικά απόβλητα στις θάλασσες θα είναι περισσότερα από τα ψάρια που τρώμε», προσθέτει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

 

Η Επιστήμων της Θάλασσας, Χριστίνα Κονταξή, αναφέρει:  «Γόπες, μπαλόνια, μπατονέτες και μωρομάντηλα είναι στα 10 πλαστικά μίας χρήσης που εμφανίζονται συχνότερα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές», γι’ αυτό μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.