Μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης

Η Lidl Ελλάς υποστηρίζει την προσπάθεια προσώπων από το φάσμα της επιστήμης, του αθλητισμού, της τέχνης, των επιχειρήσεων και του κοινωφελούς χώρου, να τονίσουν την ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και να δημιουργήσουμε μία συμμαχία υπέρ της ζωής χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», η Lidl Ελλάς σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιούργησαν ένα «κύμα» ενημέρωσης με τη χρήση «πρεσβευτών», οι οποίοι ενώσουν τις φωνές τους δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα υποδοχής της νέας συνθήκης για τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης.

Έτσι, σύντομα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, με πρωταγωνιστές δημοφιλείς προσωπικότητες από όλο το κοινωνικό φάσμα, έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και να συμπαρασύρει και άλλους να γίνουν μέρος της αλλαγής, αποδεικνύοντας έμπρακτα για ακόμη μία φορά, την ευαισθησία της σε περιβαλλοντικά θέματα.

Δείτε τα βίντεο και ακολουθήστε και εσείς έναν νέο τρόπο ζωής, φιλικό προς το περιβάλλον και συμβατό με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τη μείωση της ρύπανσης.

Τη σκηνοθεσία και παραγωγή των βίντεο έχει αναλάβει ο  δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό, στην οποία συμμετέχει και η Lidl Ελλάς και συγκεκριμένα στo πεδίo δράσης REsearch.

Eσείς θα γινόσασταν μέλος ενός κινήματος με τίτλο "Πάρτι γενεθλίων χωρίς πλαστικά μιας χρήσης" όπως η Bασιλική Αδαμίδου - Διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Lidl Eλλάς;

«Χρειάζεται να κλείσουμε τη στρόφιγγα που ρίχνει όλο και περισσότερα σκουπίδια στις ακτές και στις θάλασσές μας» αναφέρει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου.

Τα πλαστικά μίας χρήσης δεν έχουν θέση στη ζωή μας, ούτε φυσικά και στις μοναδικές της στιγμές, όπως είναι ο γάμος!Δεν είχαν θέση λοιπόν ούτε και στον γάμο του καθηγητή θεάτρου Κωστή Σφυρικίδη.

Τα πλαστικά μίας χρήσης στην καθημερινότητά μας είναι πολλά. Για ένα από αυτά μας μιλά η δημοσιογράφος Δάφνη Καραβοκύρη. Δηλώνει λοιπόν πως «φτάνει πια με τις μπατονέτες, μπορώ και χωρίς μπατονέτες»!

Σαν νέα μαμά η ηθοποιός Iωάννα Παππά έχει αποκλείσει τα πλαστικά σκεύη από την καθημερινότητά της, αντικαθιστώντας τα με σκεύη από καουτσούκ, γυαλί ή μπαμπού. 

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και για τον πλανήτη και για τις ζωές μας» μας λέει, γι'αυτό προτείνει να αναζητήσει ο καθένας μας λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον γιατί ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να ζούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης!

Μα να αγαπάς τον αθλητισμό & τη φύση και να χρησιμοποιείς πλαστικά επιβλαβή προϊόντα για το περιβάλλον στις εξορμήσεις σου; «Όχι πια, μπορώ και χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» μας λέει αποφασισμένη η αθλητικογράφος Χριστίνα Βραχάλη!

Tα θαλάσσια είδη ζουν ανάμεσα σε χιλιάδες σκουπίδια από πλαστικό, πολλά από τα οποία καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας. «Έχεις σκεφτεί πως μπορεί να είναι το δικό σου πλαστικό ποτήρι καφέ;», αναφέρει ο πρωταθλητής κολύμβησης Γιάννης Δρυμωνάκος.

Η  stand-up comedian Ήρα Κατσούδα ξέρει από αστεία, όμως τα μικροπλαστικά δεν είναι αστείο, καθώς έχουν βρεθεί σε θάλασσες, σε ψάρια, ακόμα και σε πόσιμο νερό. «Κάθε φορά που πίνετε ένα ωραίο δροσερό ποτήρι νερό, μέσα σας μεγαλώνετε σιγά σιγά ένα μικρό πλαστικό ποτηράκι», αναφέρει η ίδια.

Αν πραγματικά αναλογιστεί κανείς τα ετήσια μεγέθη που αφορούν στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης στην Ελλάδα θα σοκαριστεί. Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη το έκανε και δηλώνει πως τα δικά της 500-600 πλαστικά ποτήρια τα έβγαλε απ’ τον λογαριασμό, χρησιμοποιώντας πλέον πτυσσόμενο ποτήρι.

Το πλαστικό πλέον βρίσκεται παντού, ακόμα και στην τροφική αλυσίδα. Με τα σημερινά επίπεδα χρήσης πλαστικών μίας χρήσης έως το 2050 «τα πλαστικά απόβλητα στις θάλασσες θα είναι περισσότερα από τα ψάρια που τρώμε», προσθέτει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

 

Ένας νέος κόσμος ξεπήδησε μπροστά στην ηθοποιό Kατερίνα Μισιχρόνη  όταν πριν από μερικά χρόνια στη Σέριφο συνάντησε μια οικογένεια Γάλλων που χρησιμοποιούσαν επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια αντί για πλαστικά. Από τότε αποφάσισε να βοηθήσει και η ίδια το περιβάλλον με μικρές αλλαγές σε καθημερινές της συνήθειες! 

"Παρόλο που μας βολεύουνε πολύ, τα πλαστικά μίας χρήσης κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό", επισημαίνει η ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη ενθαρρύνοντας όλους εμάς να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να τα βγάλουμε από τη ζωή μας μια και καλή. Για μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης!

Η Επιστήμων της Θάλασσας, Χριστίνα Κονταξή, αναφέρει:  «Γόπες, μπαλόνια, μπατονέτες και μωρομάντηλα είναι στα 10 πλαστικά μίας χρήσης που εμφανίζονται συχνότερα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές», γι’ αυτό μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

«Χρειάζεται να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά», αναφέρει ο σκηνοθέτης & ηθοποιός Γιώργος Παπαγεωργίου και μας παροτρύνει να γίνουμε όλοι μαχητές του καλού, μαζεύοντας ό,τι πλαστικό αντικείμενο βρούμε στην παραλία. Όχι μόνο το δικό μας, αλλά και του «ξεχασμένου» γείτονα.

240 μπουκάλια νερό x 240 ποτήρια καφέ x 240 καλαμάκια -- Όλα πλαστικά! Τόσο υπολογίζει ο τραγουδιστής & ηθοποιός Jerome Kaluta τον αριθμό των πλαστικών μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται από έναν θίασο μόλις 5 ατόμων που κάνει πρόβες για 2 μήνες, ενθαρρύνοντας την αντικατάστασή τους από επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και μπουκάλια, γιατί μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης και στο θέατρο!

«Όπως μπορούμε χωρίς μωρομάντηλα, έτσι μπορούμε και χωρίς πλαστικά μίας χρήσης», μας λέει η ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη η οποία αποφάσισε να βγάλει τα μωρομάντηλα από την καθημερινότητα της οικογένειάς της όταν διάβασε πόσο επιβλαβή είναι για το περιβάλλον. Γιατί; Γιατί είναι από πλαστικό!

-Μπατονέτες από μπαμπού
-Μεταλλικά καλαμάκια
-Πάνινες τσάντες
-Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και μεταλλικά μπουκάλια

Αυτά είναι μερικά από τα εναλλακτικά προϊόντα για τα πλαστικά μίας χρήσης που μπορούμε πλέον να βρούμε εύκολα στην αγορά. Όπως αναφέρει και η δημιουργός του "A Perfect Project" Κατερίνα Γρηγοροπούλου, «είναι απόφασή μας να αλλάξουμε συνήθειες». Μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης!

Εσύ το ήξερες πως μία μέση οικογένεια χρησιμοποιεί 150-160 κιλά πλαστικά μίας χρήσης τον χρόνο (χωρίς τα παιδικά πάρτυ…); Σε όγκο αυτό ισούται με 10 κυβικά, δηλαδή όσο ένα μίνι βαν, ενώ σε έκταση με 200τ.μ., περίπου όσο μισό γήπεδο μπάσκετ.
 
«Για να διαχειριστούμε σωστά τα σκουπίδια, πρέπει να τα περιορίσουμε», μας παροτρύνει ο Δημήτρης Λέκκας - αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου -  γιατί μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης και ήρθε η στιγμή να το κάνουμε πράξη!

25 πλαστικά γάντια x 6 ημέρες x 52 εβδομάδες x 5.000 εστιατόρια στην Αθήνα = 39.000.000 πλαστικά γάντια τον χρόνο! Αυτός ήταν ένας πρόχειρος υπολογισμός της σεφ Γωγούς Δελογιάννη, η οποία αναφέρει ότι τελειώνοντας μία δουλειά μπορούμε απλά να πλένουμε τα χέρια μας. Γιατί μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης!

O τρόπος που ζούμε σίγουρα επηρεάζει τον πλανήτη μας και όλα αυτά που μας συμβαίνουν!

Γι'αυτό και η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα μας λέει τι να κάνουμε για να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά μίας χρήσης που χρησιμοποιούμε μέσα στην ημέρα με αντικείμενα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον μας! Όπως;

-Επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες

-Ένα θερμός για το νερό μας

-Χάρτινα καλαμάκια που μπορούμε να βρούμε στο super market... είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας! 

Κάποτε για τον παρουσιαστή Γρηγόρη Αρναούτογλου και την παρέα του ένα πλαστικό μπουκάλι ήταν πολύ σημαντικό για το παιχνίδι τους. 

Σήμερα όμως δεν θέλει να βλέπει πλαστικά μπουκάλια και αναζητά τρόπους να τα αντικαταστήσει με χάρτινες συσκευασίες. Όπως αναφέρει, «όλα αλλάζουν…έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η ζωή, να πηγαίνουμε προς το καλύτερο». Γιατί μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης! 

Κάθε κατάστημα και μία πλαστική σακούλα; Η Ευρυδίκη αρνείται να γίνει η «σύγχρονη εκδοχή της ηρωίδας του Ψαθά» και αποφασίζει να χρησιμοποιεί σακίδιο πλάτης ή τσάντα για ψώνια πολλαπλών χρήσεων!

Είσαι κι εσύ από αυτούς που δεν μπορούν να πάνε σωστά και μεθοδικά στο σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να γυρνάς με πολλές πλαστικές σακούλες στο σπίτι; Η ηθοποιός Ιωάννα Τριανταφυλλίδoυ μας εξομολογείται πως είναι κι αυτή μία από αυτούς και μας προτρέπει όλους να είμαστε πιο προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τα πλαστικά μίας χρήσης, γιατί μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά!

Δεν συμφωνείτε ότι με τα πλαστικά μίας χρήσης από τη μία κάνουμε κακό στο περιβάλλον και από την άλλη επιβαρύνουμε και το ταμείο μας; 

Όπως αναφέρει ο Αναστάσης Παπαναστασίου, μαθητής του Anatolia College, ένα γυάλινο ή ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι κάνουν την ίδια δουλειά που θα έκαναν 200 πλαστικά ποτηράκια μίας χρήσης. Με μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας, μπορεί να γίνει μία μεγάλη αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος που όλοι αγαπάμε!

Η ηθοποιός & παρουσιάστρια Ντορέττα Παπαδημητρίου μας εξηγεί πώς μία έρευνα την έκανε να αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης όταν πηγαίνει για ψώνια με σακούλες πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες όπως λέει είναι:

-Πιο εύχρηστες
-Χωράνε περισσότερα πράγματα
-Δεν σκίζονται
-Είναι πολύ πιο ωραίες αισθητικά
Έτσι με μία τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά μας μπορούμε να προστατέψουμε το "σπίτι" στο οποίο κατοικούμε όλοι! 

Όπως μας λέει και η ηθοποιός & παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα από τη μία ημέρα στην άλλη, μπορούμε όμως να βάζουμε καθημερινά το λιθαράκι μας για έναν κόσμο:
-με λιγότερα πλαστικά μίας χρήσης
-περισσότερη ανακύκλωση 
...και μεγάλη αγάπη για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί!

«Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε πρόβες και τηλεοπτικά γυρίσματα», μας συμβουλεύει η ηθοποιός Δανάη Λουκάκη που έχει γίνει φανατική της ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια, φροντίζοντας να μην επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία της χρησιμοποιώντας πλαστικά μίας χρήσης! 

Δεν είναι δύσκολο… μπορούμε όλοι μας να ζήσουμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης! 

Δε θα ήταν καλύτερα τα παιδιά στο σχολείο να χρησιμοποιούν:     

-Παγουράκι για νερό
-Επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη για το φαγητό
-Χάρτινα ή καθόλου καλαμάκια αντί για πλαστικά;;;

Όπως μας λέει η μαθήτρια Στέλλα Μπαξεβάνη με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να γλιτώσουμε τον πλανήτη μας από εκατομμύρια επιβλαβή πλαστικά μίας χρήσης - αξίζει να το προσπαθήσουμε…!  

H ηθοποιός Mαρία Σολωμού θυμάται τη μεγάλη της χαρά όταν ήτανε παιδάκι, που έπινε το αναψυκτικό της από γυάλινο μπουκάλι και αναπολεί εκείνη την περίοδο που το γάλα, ο χυμός, τα αναψυκτικά, το νερό ήταν όλα σε γυάλινες συσκευασίες. 

«Τι ωραία που θα ήταν να γυρίζαμε όλοι πίσω στα γυάλινα μπουκάλια ή αν δεν μπορούμε σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι», αναρωτιέται. 

Γιατί μπορούμε χωρίς πλαστικά μίας χρήσης!

Η στιγμή που o παρουσιαστής & συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς συνειδητοποίησε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε με το πλαστικό ήταν όταν έγινε πατέρας και πήγαινε με την οικογένειά του για μπάνιο. Θυμάται πως για να μπορέσει να παίξει το παιδί του στην αμμουδιά μάζευε όλα τα πεταμένα πλαστικά, κάτι που συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα με τη γυναίκα του…αν και ο Βασίλης τους έχει πλέον μεγαλώσει!