SUP Free hackathon

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το SUP Free hackathon έχει τους ακόλουθους στόχους:

 • Δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας και συνεργασιών για την επίτευξη ενός παγκόσμιου και κοινού στόχου: της προστασίας του περιβάλλοντος
 • Στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους, καταπολέμηση της ανεργίας και του brain drain
 • Στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση
 • Ανάδειξη έξυπνων και καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα και στις προκλήσεις που απασχολούν τόσο τις θεματικές του μαραθωνίου όσο και τους πολίτες που ασχολούνται με συναφή θέματα
 • Δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας
 • Ενίσχυση της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αξιοποιώντας τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες
 • Διασύνδεση της καμπάνιας με την κοινότητα τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας μας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που αφορούν την ανοιχτή καινοτομία. Το εργαστήριο SUP Free Innovation Lab, το οποίο υποστηρίζεται από τη Lidl Ελλάς, έχει ως στόχο την προώθηση  νέων αναπτυσσόμενων τεχνολογιών (disrupting technologies) σε θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει τη διοργάνωση του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon και, στη συνέχεια, έναν 5μηνο κύκλο υποστήριξης των λύσεων που θα προταθούν, ώστε οι πρωτότυπες εφαρμογές να μετασχηματιστούν σε παραγωγικές λύσεις.

Στόχος του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon είναι η δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης μέσα από τεχνολογικά εργαλεία, καινοτόμες ιδέες και μεθοδολογίες που μπορούν να έχουν εφαρμογή στην καμπάνια ενημέρωσης, στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα όλων μας.

Το SUP Free hackathon κινητοποιεί το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενισχύει τη δημιουργία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, επενδύει στις συνεργασίες, αξιοποιεί την τεχνογνωσία στελεχών που συμμετέχουν και προωθεί την καινοτομία. Εντάσσεται στην προσπάθεια για την ενίσχυση της κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (entrepreneurship) στην Ελλάδα και παράλληλα, για τη δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου “brain drain”, δίνοντας στους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα μας.

Παράλληλη επιδίωξη του Sup Free hackathon είναι να προωθηθούν καταλύτες για την τοπική ανάπτυξη, όπως τα ανοικτά δημόσια δεδομένα (open data) που αποτελούν βασικό συστατικό της ψηφιακής οικονομίας και η διασύνδεση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και με την πρωτοβουλία για την επιχειρηματική κουλτούρα shared value initiative.

Στο SUP Free hackathon συμμετείχαν μηχανικοί, προγραμματιστές, οικονομολόγοι, αναλυτές, περιβαλλοντολόγοι, ερευνητές, φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων, μεμονωμένοι ή σε ομάδες, αλλά και γενικότερα οποιοσδήποτε είχε μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει σε ολοκληρωμένη εφαρμογή. Η διοργάνωση υποστήριξε τους συμμετέχοντες να σχηματίσουν ομάδες και να συνεργαστούν για να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν την ιδέα τους.

Οι ομάδες και οι λύσεις που διακρίθηκαν έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν επί 5μηνο για την ανάπτυξη της λύσης τους σε παραγωγική εφαρμογή (φάση acceleration).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 • Ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της επικοινωνίας, της διασύνδεσης και της ανάδειξης καλών πρακτικών
 • Εφαρμογές ανταποδοτικής ανακύκλωσης πλαστικών
 • Εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας για ενημέρωση της κοινωνίας στον πυλώνα της αειφορίας και της κλιματικής αλλαγής
 • Εφαρμογές με την χρήση τεχνολογίας blockchain και data analytics
 • Προστασία του περιβάλλοντος
 • Εφαρμογές δημιουργικής και κυκλικής οικονομίας με κύρια θεματική το περιβάλλον
 • Εφαρμογές για βιώσιμες πόλεις
 • Υλικά, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβαλλοντικό αποτύπωμα προϊόντων, δράσεων και ενεργειών
 • Εφαρμογές για πληροφόρηση στην κατανάλωση και ανταποδοτικά σχήματα στις αγορές (loyalty) καθώς και συνδεδεμένα συστήματα πληρωμών (wallets)

Το ντοκιμαντέρ της δράσης

Η προσπάθεια και ο «αγώνας» των ομάδων παρουσιάζεται στην ταινία «Sup Free hackathon», με την υπογραφή του Σωτήρη Δανέζη. Από τη Νέα Ιωνία και την Ελευσίνα ως τη Θεσσαλονίκη, το επιτελείο της παραγωγής γνώρισε τους νέους πρωταγωνιστές, κατέγραψε την εξέλιξη της ιδέας τους, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, άκουσε τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους και τους ακολούθησε ως τον μεγάλο τελικό τον Ιούνιο του 2021 στο Sani Resort στη Χαλκιδική.

The SUP Free hackathon episodes

SUP Free hackathon | Eπεισόδιο 1

Ο μαραθώνιος καινοτομίας SUP Free hackathon ήταν η πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”. Στόχος του ήταν η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία, για να συμβάλλουν σε μια καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Open Day SUP Free hackathon

SUP Free hackathon | Eπεισόδιο 2

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ανοιχτή προς το κοινό δράση «Open Day SUP Free hackathon», η οποία πραγματοποιήθηκε απομακρυσμένα με τη χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης.

Oι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη διαδικασία, τους στόχους και τις ενδεικτικές θεματικές περιοχές του μαραθωνίου καινοτομίας, τις προκλήσεις και τις προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με γνώμονα την καμπάνια «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

SUP Free hackathon | Eπεισόδιο 3

48 ώρες σκληρής δουλειάς | 34 ομάδες από όλη την Ελλάδα | 3 ώρες παρουσίασης | 5 νικητές

Κάπως έτσι θα συνοψίζαμε όσα συνέβησαν στο SUP Free hackathon, τον πρώτο μαραθώνιο καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για μία ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης που ολοκληρώθηκε fully remotely και με απόλυτη επιτυχία 11-13 Δεκεμβρίου του 2020.

SUP Free hackathon | Επεισόδιο 4

Οι 5 ομάδες που διακρίθηκαν στον μαραθώνιο καινοτομίας SUP Free hackathon, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο υποστηρίζονται για την ανάπτυξη της λύσης τους σε παραγωγική εφαρμογή.

Δείτε το βίντεο, γνωρίστε τις δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, τους ECOcup και MS, και μάθετε περισσότερα για τις ιδέες τους που σχετίζονται με τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.

SUP Free hackathon | Επεισόδιο 5

Γνωρίστε και τις υπόλοιπες από τις πέντε ομάδες που ξεχώρισαν στο SUP Free Hackathon για τις καινοτόμες λύσεις που προτείνουν για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.

Δείτε το 5ο επεισόδιο για να γνωρίσετε τα μέλη των τριών ομάδων – τους AnalogProgrammers, FeelTheCup και τους Resolution - και να ανακαλύψετε τις πρωτοποριακές τους ιδέες για μία ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.