ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΚΑΟ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Περίπου το 40% του κακάο που παράγεται παγκοσμίως προέρχεται από την Ακτή του Ελεφαντοστού. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την καλλιέργεια κακάο, συνολικά έξι εκατομμύρια άνθρωποι. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καλλιεργείται σε μικρές οικογενειακές φυτείες, ωστόσο μετά από χρόνια χρησιμοποιώντας ξεπερασμένες γεωργικές μεθόδους για την καλλιέργεια κακάο, δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν τις απαραίτητες αποδόσεις για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Αυτός είναι ο λόγος που στο παρελθόν τμήματα τροπικού δάσους εκκαθαρίστηκαν παράνομα και καταστράφηκε ο βιότοπος πολλών ειδών.
Προκειμένου να προστατεύουν τη γη τους και το τροπικό δάσος μακροπρόθεσμα και να εξασφαλίσουν ταυτόχρονα το εισόδημά τους, οι καλλιεργητές κακάο πρέπει να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας. Μέσω της περαιτέρω κατάρτισης, οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με επιτυχία στο μέλλον και να συμβάλουν στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης κακάο με βιώσιμο τρόπο. 
Χάρη στο project PROCACAO, οι καλλιεργητές κακάο εξοικειώνονται και με άλλες γεωργικές πρώτες ύλες που μπορούν να καλλιεργήσουν αποτελεσματικά στις φυτείες τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες όχι μόνο επενδύσουν στη διασφάλιση των ίδιων μέσων διαβίωσής τους, αλλά και το περιβάλλον επωφελείται από περισσότερη βιοποικιλότητα. Χάρη στην πιο βιώσιμη γεωργία, οι μικροί παραγωγοί είναι πιο ανθεκτικοί απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις διακυμάνσεις των τιμών. Επιπλέον και εξίσου σημαντικό, εξασφαλίζουν το εισόδημα και τα προς το ζην για τις επόμενες γενιές.
Με το PROCACAO αποδεικνύουμε ότι η γεωργία και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να συμβαδίζουν, ακόμη και όταν πρόκειται για παραγωγή πρώτων υλών όπως το κακάο. Με αυτόν τον τρόπο, η Lidl συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο της βιώσιμης παραγωγής κακάο. 

Σχετικά με το Procacao

Procacao

Το PROCACAO ξεκίνησε στην Ακτή του Ελεφαντοστού το 2012 από τη Lidl σε συνεργασία με τον Γερμανικό Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) και την Εθνική Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης (ANADER). Υπάρχουν ήδη 18.000 καλλιεργητές κακάο που έχουν εκπαιδευτεί από την PROCACAO με μετρήσιμη επιτυχία. Η χρήση φυτοφαρμάκων μειώθηκε, επιτεύχθηκε διατήρηση του εδάφους και κατά τα πρώτα χρόνια του έργου οι αποδόσεις από την ίδια περιοχή καλλιέργειας παρουσίασαν εμφανή αύξηση.


Η γεωργική σχολή γνώρισε τέτοια επιτυχία και από το 2019 καταφέρνει να αυτοχρηματοδοτείται και να συνεχίζει τη λειτουργία του ανεξάρτητα από την ANADER και την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί κακάο θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται χάρη στο PROCACAO στο μέλλον.

Επιτυχίες PROCACAO

καλλιεργητές κακάο ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους

εκπαιδευτικές συνεδρίες